logo merida

URZĄDZENIA
I ŚRODKI HIGIENY

Mycie i konserwacja stali matowej

Wyroby ze stali nierdzewnej nie wymagają dodatkowych zabezpieczeń powieważ pierwiastki stopowe tworzą na powierzchni warstwę ochronną, która zabezpiecza materiał przed korozją. Potrzebne jest jednak rutynowe odpowiednie czyszczenie i konserwacja. Zwłaszcza ten ostatni zabieg powinien być odpowiednio częsty, w zależności od tego, w jakim środowisku znajdują się urządzenia stalowe (pomieszczenia otwarte, zawilgocone, wysoki stopień oparów chemicznych itp.).

Aby prawidłowo przeprowadzić konserwację stali należy zastosować:

• Mieszaninę  do mycia Super Błysk (NMU001).
• Mieszaninę do konserwacji stali (M560).
• Mieszaninę do konserwacji Niral Gard (NG10).
• Czyścik stalowy nierysujący (DX506).
• Zmywak profesjonalny nierysujący (SRH009).
• Czyściwo bawełniane (UAB706).
• Rękawice ochronne KORSARZ (TRY515).

Przebieg prawidłowego procesu mycia i konserwacji stali:

• Założyć rękawice ochronne.
• Natrysnąć mieszaninę Super Błysk na powierzchnię czyścika stalowego i usunąć zabrudzenia (do czyszczenia można użyć także zmywak profesjonalny).
• Rozpuszczone zabrudzenia usunąć za pomocą czyściwa bawełnianego.
• W przypadku bardzo silnych zabrudzeń, proces trzeba powtórzyć.
• Jeżeli powierzchnia jest czysta zacząć konserwację. W tym celu na odcinek ręcznika bawełnianego natrysnąć niewielką ilość środka do konserwacji stali M560 lub Niral Gard i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni.

Uwaga!!!

• Mycie i konserwację należy przeprowadzać min raz na 2 tygodnie, w zależności od rodzaju środowiska w jakim urządzenie się znajduje.
• Należy pamiętać o prawidłowym kierunku czyszczenia (patrz - film).
• W przypadku nadmiaru środka konserwującego usunąć go za pomocą suchego odcinka czyściwa bawełnianego.
• BRAK ODPOWIEDNIEJ KONSERWACJI MOŻE PROWADZIĆ DO NIEODWRACALNEGO ZNISZCZENIA POWIERZCHNI.